Basamid Granulat

Sterilizator tla – fumigant

Djelatna tvar: dazomet 970 g/kg
Formulacija: mikrogranule (MG)
Registracijski broj: UP/I-320-20/97-01/251
Vlasnik registracije: Kanesho Soil Treatment SPRL/BVBA
Pakiranje: 1 kg, 20 kg

BASAMID GRANULAT je preparat koji se koristi za suzbijanje cistolikih nematoda, patogenih gljiva u tlu i jednogodišnjih korova. Dozvoljeno je koristiti sredstvo u povrtlarskim kulturama, duhanu, ukrasnom i šumskom bilju. Djelatna tvar dazomet u tlu u prisutnosti vlage prolazi kroz pore uništavajući korove, gljive i nematode. Da bi se oslobađanje plina aktiviralo tlo treba biti u vlažnom stanju. Basamid granulat najbolje djeluje na temperaturama višim od 10-15ºC, nema djelovanja na temperaturama nižim od 6 ºC.

PRIPREMA TLA I PRIMJENA

Tlo je potrebno dobro usitniti, sredstvo se rasipa po površini, a zatim inkorporira u tlo na dubinu od 5-25 cm. Da bi se spriječilo prebrzo oslobađanje aktivnog plina tlo se prekrije folijom ili lagano povalja i zalijeva vodom. Kad se folija ukloni tlo se ponovo rahli kako bi se prozračilo. Ukoliko se sredstvo koristi u zatvorenom prostoru, prostor je potrebno dobro provjetriti.

Cistolike nematode se suzbijaju najmanje 42 dana prije sjetve uz uvjet da temperatura tla ne smije biti niža od 8°C. Poslije površinske primjene, sredstvo se treba odmah unijeti u tlo na dubinu od 15-20 cm. Djelovanje sredstva znatno se poboljšava prekrivanjem tretirane površine folijom nakon zalijevanja i držanja 5-7 dana. Nakon toga folija se ukloni i tlo rahli u cilju boljeg provjetravanja. Dazomet se u tlu razgrađuje u metilizotiocijanat.

Patogene gljive u tlu mogu se suzbiti primjenom sredstva za dezinfekciju tla u količini od 200-250 g/m³ supstrata odnosno 40-50 g/m² ovisno o tipu tla. Ne djeluje na spore u mirovanju. Primjenu je potrebno obaviti najmanje 42 dana prije sjetve uz uvjet da temperatura tla ne smije biti niža od 8°C. Poslije površinske primjene, sredstvo se treba odmah unijeti u tlo na dubinu od 15-20 cm.

Jednogodišnji korovi u gredicama suzbijaju se u količini 200-250 g/m³ supstrata odnosno 40-50 g/m² ovisno o tipu tla. Prije primjene sredstva potrebno je pripremiti tlo vlaženjem.

OGRANIČENJA: miješanje s drugim pripravcima nije moguće.

KARENCA: 42 dana