Fazor

Regulator rasta za primjenu na otvorenom prostoru zav sprečavanje klijanja luka, češnjaka, ljutike i krumpira za vrijeme skladištenja.

Djelatna tvar: maleinski hidrazid 600 g/kg
Formulacija:  vodotopive granule (WG)
Registracijski broj: UP/I-320-20/08-01/396
Vlasnik registracije: Arysta LifeScience Netherlands B.V.
Pakiranje: 4 kg

PRIMJENA I DOZE

Luk kozjak, luk – sredstvo primijeniti kada su glavice luka kozjaka zrele, odnosno kada lišće počne odumirati (10-30 % lista uvenulo, ali je još uvijek zeleno), otprilike 2 tjedna prije berbe u dozi od 4 kg/ha uz utrošak vode 300-600 l/ha.

Češnjak – sredstvo primijeniti u količini od 4 kg/ha (300-600 l/ha); optimalno vrijeme primjene je kada su listovi još zeleni, tek prije no što počnu žutjeti, otprilike 2 tjedna prije berbe.

Krumpir – primijeniti kada su gomolji krumpira veličine najmanje 25 mm (u praksi to znači da je 80% gomolja krumpira veličine 25 mm), a što je otprilike 2 tjedna nakon cvatnje neposredno prije odumiranja cime, čime je osigurana najbolja učinkovitost sredstva. Tretiranje se obavlja u dozi 5 kg/ha uz utrošak vode 300-600 l/ha.

FAZOR pripada skupini regulatora rasta i iskazuje herbicidno djelovanje (inhibitor klijanja). Djeluje na disanje i transpiraciju biljke i utječe na metabolizam stanice, naročito kod monokotiledona. Primjenjuje se na otvorenom. Temperatura zraka za vrijeme primjene mora biti ispod 25°C, a nakon primjene temperatura zraka ne smije prelaziti 35°C.

OGRANIČENJA

Ne smije se primijeniti u proizvodnji sjemenskog luka. FAZOR se smije primijeniti jedanput u vegetaciji u istom nasadu luka, češnjaka i luka kozjaka (ljutike), te najviše dvaput (u razmaku od 7 dana između dvije primjene) u vegetaciji u istom nasadu krumpira.

KARENCA: 14 dana za luk, češnjak, luk kozjak; 21 dan za krumpir.