Moncut

Fungicid za tretiranje sjemenskog krumpira.

Djelatna tvar: flutolanil 450 g/L
Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)
Registracija: UP/I-320-20/17-03/380
Proizvođač: Nichino-Europe Co., Ltd.
Pakiranje: 5 L

 

BIJELA NOGA

Na osjetljivim sortama bijela noga može smanjiti prinose i do 50 %, a zaraženi gomolji nisu prihvatljivi za trgovačke lance. Izvor zaraze je sjeme ili gomolji preostali u tlu od prošle godine. Gljiva napada klicu i time smanjuje vitalnost biljke. Zaraženi gomolji mogu biti raspucani, a na površini gomolja se javljaju crni sklerociji. Zaštita od bijele noge temelji se na agrotehničkim mjerama (plodored, nezaraženi gomolji) i kemijskim mjerama. Bijela noga ne može se suzbijati folijarnim prskanjem. Jedina uspješna kemijska mjera je tretiranje gomolja.

MONCUT izvrsno djeluje na bijelu nogu krumpira. MONCUT omogućuije nesmetani razvoj krumpira od samog početka zahvaljujući najboljoj selektivnosti među svim sredstvima za ovu namjenu.

 

PRIMJENA

Najkvalitetnija je aplikacija preko vrtljive trake koja daje najbolju kvalitetu prekrivanja gomolja, uz upotrebu ULV sistema – „spinning disc” (npr. MAFEX).

Aplikacija je moguća i na sadilici koja ima odgovarajuću opremu za aplikaciju sredstva. Aplikacija na običnim trakama NIJE PREPORUČLJIVA (nepotpuno prekrivanje gomolja).

DOZIRANJE:

  • prije sadnje – tretiranjem gomolja pomoću konvencionalne prekrivene hidrauličke opreme ili opremom s rotirajućim diskom (sa ili bez elektrostatike), postavljenom na pokretnoj traci u količini od 200 mL/t gomolja uz utrošak vode 2 L/t gomolja
  • tijekom sadnje – tretiranjem gomolja unutar odgovarajuće prilagođene sadilice u količini od 200 mL/t gomolja. Za jednu tonu gomolja potrebno je razrijediti 200 mL sredstva sa 60-80 L vode.

PREDNOSTI

  • Odlična učinkovitost i selektivnost.
  • Zbog vrlo dugog djelovanja mogućnost boljeg rasporeda rada (tretiranje moguće do oko 4 mjeseca prije sadnje).
  • Učinkovitost ne zavisi od UV, tipa tla i pH.
  • Sporedno djelovanje na Helminthosporium solani.
  • Jednostavna aplikacija, niska doza, ne praši se.