Moncut

Fungicid za tretiranje sjemenskog krumpira.

 

Djelatna tvar:flutolanil 460 g/L
Formulacija sredstva: koncentrirana suspenzija za tretiranje sjemena
Registracijski broj: UP/I-320-20/17-03/380
Vlasnik registracije: Nichino-Europe Co., Ltd.
Pakiranje: 5 L

 

BIJELA NOGA KRUMPIRA (Rhizoctonia solani)

Na osjetljivim sortama bijela noga može smanjiti prinose i do 50 %, a zaraženi gomolji nisu prihvatljivi za trgovačke lance. Izvor zaraze je sjeme ili gomolji preostali u tlu od prošle godine. Gljiva napada klicu i time smanjuje vitalnost biljke. Zaraženi gomoljiv mogu biti raspucani, a na površini gomolja se javljaju crni sklerociji. Zaštita od bijele noge temelji se na agrotehničkim mjerama (plodored, nezaraženi gomolji) i kemijskim mjerama. Bijela noga ne može se suzbijati folijarnim prskanjem. Jedina uspješna kemijska mjera je tretiranje gomolja.

 

PRIMJENA I DOZA

Na osjetljivim sortama bijela noga može smanjiti prinose i do 50 %, a zaraženi gomolji nisu prihvatljivi za trgovačke lance. Izvor zaraze je sjeme ili gomolji preostali u tlu od prošle godine. Gljiva napada klicu i time smanjuje vitalnost biljke. Zaraženi gomoljiv mogu biti raspucani, a na površini gomolja se javljaju crni sklerociji. Zaštita od bijele noge temelji se na

 

Najkvalitetnija je aplikacija preko vrtljive trake koja daje najbolju kvalitetu prekrivanja gomolja, uz upotrebu ULV sistema – „spinning disc” (npr. MAFEX). Aplikacija je moguća i na sadilici koja ima odgovarajuću opremu za aplikaciju sredstva. Aplikacija na običnim trakama NIJE PREPORUČLJIVA (nepotpuno prekrivanje gomolja).

Doza: 0,2 L/tonu sjemena (miješanje s vodom: 0,2 L sredstva + 2-3 L vode/t).

 

PREDNOSTI

  • Odlična učinkovitost i selektivnost
  • Zbog vrlo dugog djelovanja mogućnost boljeg rasporeda rada (tretiranje moguće do oko 4 mjeseca prije sadnje)
  • Učinkovitost ne zavisi od UV, tipa tla i pH
  • Sporedno djelovanje na Helminthosporium solani
  • Jednostavna aplikacija, niska doza, ne praši se
  • MONCUT ima odličino djelovanje na bijelu nogu. Pored toga, razvoj krumpira je neometan od samog početka jer je MONCUT najselektivniji od svih sredstava za tu namjenu.