Shirlan 500 SC

Fungicid namijenjen suzbijanju plamenjače krumpira i luka te crvenila korjena kupine i maline.

Djelatna tvar: fluazinam 500 g/L
Formulacija: koncentrat za suspenziju (SC)
Registracija: UP/I-320-20/05-01/123
Proizvođač: ISK Biosciences Europe N.V.
Pakiranje: 1 L

 

Kod plamenjače krumpira zoospore mogu inficirati gomolje tijekom cijele vegetacije. Gomolji su zaraženi sporama koje padaju s lišća na tlo i također putem inokuluma u tlu. Prvi gomolji nastaju kada se pojave prvi cvjetni pupoljci (BBCH 51). Od tada postoji opasnost od infekcija gomolja.

RANMAN TOP i SHIRLAN smatraju se najučinkovitijim sredstvima za sprječavanje infekcija gomolja krumpira plamenjačom. Što se više puta prskaju od cvatnje nadalje, gomolji su zaštićeniji. Najvažnija su zadnja dva prskanja prije iskapanja. Završno prskanje vrši se u kombinaciji sa desikantima.

 

POTATOPRO

SHIRLAN je specifičan, visoko učinkovit kontaktni fungicid za suzbijanje plamenjače (Phytophthora infestans) u krumpiru. SHIRLAN je “multi site” fungicid (vrlo mala vjerojatnost razvoja otpornosti na plamenjaču krumpira). Ima izvrstan preventivni i antisporulacijski učinak na plamenjaču na lišću i gomoljima.

SHIRLAN značajno bolje djeluje na plamenjaču krumpira na zoospore ili pri nižim temperaturama, dok RANMAN TOP ima optimalnu učinkovitost bez obzira na Vrijeme u vegetaciji. Stoga se preporuča koristiti SHIRLAN na početku programa prskanja a RANMAN TOP kasnije. Oba pripravka su izuzetni i najrašireniji fungicidi za zaštitu gomolja od krumpirove plijesni sa završnim prskanjem.

SHIRLAN je preventivni fungicid koji se primjenjuje za Suzbijanje plamenjače na krumpiru (Phytophthora infestans) u količini od 300-400 mL/ha. Dozvoljeno je najviše 6 tretiranja u vegetaciji.

Idealan partner SHIRLANU je CYMBAL FLOW. SHIRLAN je izuzetno učinkovit u preventivnom suzbijanju plamenjače. U kombinaciji sa fungicidom CYMBAL FLOW predstavlja potpuno rješenje i u situacijama kad je potrebno kurativno djelovanje.

Preporuka za maksimalnu sigurnost i ekonomičnost:

  • SHIRLAN 0,3 L/ha + CYMBAL FLOW 0,5 L/ha.

OSTALE KULTURE

LUK – plamenjača (Peronospora destructor).
Primjena: sredstvo primjeniti u dozi 0,5 L/ha preventivno, kad je biljka u fazi 6-7 listova. Primjenjuje se u vremenskom razmaku od 7-14 dana.
Maksimalan broj tretiranja u sezoni: 5.

KUPINA, MALINA – crvenilo korijena (Phytophthora fragariae).
Primjena: sredstvo se može primjeniti u dozi 1,5 L/ha sve do kraja ožujka.
Mora se tretirati podnožje izdanaka. Utrošak vode iznosi min 1250 L/ha.
Maksimalan broj tretiranja u sezoni: 2.

Učinkovitost, a posebno pouzdanost u svim vremenskim uvjetima, povećava se dodavanjem okvašivača STICMAN:

  • Kod potrošnje vode do 300 L/ha dodati 0,1 L/ha.
  • Kod potrošnje vode >300 L/ha dodati 0,15 L/ha.