Valis F

Polusistemični fungicid sa preventivnim, kurativnim, eradikativnim i kontaktnim djelovanjem protiv plamenjače vinove loze.

Djelatna tvar: folpet 480 g/kg, valifenalat 60 g/kg
Formulacija sredstva:vododispergirajuće granule (WG)
Registracijski broj: UP/I-320-20/15-01/104
Vlasnik registracije: Belchim Crop Protection NV/SA
Pakiranje: 200 g, 1 kg, 5 kg

Valifenalat (ACTIN Power)

Pored izvanredne preventivne djelatne tvari folpet VALIS F sadrži valifenalat. Pripravak djeluje preventivno, kurativno i anti sporulantno.

Valifenalat pripada iznimno značajnoj grupi amida karboksilnih kiselina ali se zbog nekih specifičnih značajki bitno razlikuje od ostalih djelatnih tvari u ovoj grupi.

SISTEMIČNOST

Amidi karboksilnih kiselina nemaju sistemičnih svojstava dok je valifenalat umjereno sistemičan (difuzija preko ksilema) što mu uz dobru penetrativnost omogućuje iznimno ravnomjerno raspoređivanje u biljnom tkivu i slijedom toga odličnu učinkovitost u svim vremenskim uvjetima i svim razvojnim fazama vinove loze.

KURATIVNOST

Valifenalat za razliku od drugih fungicida iz iste grupe ima i kurativno djelovanje (1 dan) što je iznimno važno za bolje suzbijanje bolesti pogotovo u situacijama jačeg inteziteta zaraza sa plamenjačom.

AKTIVACIJA OBRAMBENOG MEHANIZMA BILJAKA

Valifenalat ima jedinstveno svojstvo povećavanja izražavanja gena PR-1 koji utjeće na sposobnost biljaka da se same štite od vanjskih negativnih činitelja kao što su bolesti i nebiotski stresovi. To se vizuelno često uočava u vidu pojačanog zelenila lista. Ta karakteristika ima i vrlo značajnu ulogu u interpretaciji odličnih rezultata ispitivanja u sporedbi sa drugim fungicidima.

UPORABA

Maksimalna doza je 2 kg/ha, uz utrošak vode 100-1000 L/ha. Sredstvo se na vinskim sortama primjenjuje od faze 5 razvijenih listova do faze šaranja bobica (BBCH 15-83), a na stolnim sortama od faze 5 razvijenih listova do kraja cvatnje (BBCH 15-69), uz razmak između primjena od najmanje 10 dana.
Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2.

Karenca: 28 dana.

STICMAN

Učinkovitost, a posebno pouzdanost u svim vremenskim uvjetima, povećava se dodavanjem okvašivača STICMAN:

  • Kod potrošnje vode do 200 l/ha dodati 0,1 l/ha
  • Kod potrošnje vode 200-300 l/ha dodati 0,15 l/ha
  • Kod potrošnje vode 300-500 l/ha dodati 0,25 l/ha
  • Kod potrošnje vode 500-750 l/ha dodati 0,35 l/ha
  • Kod potrošnje vode više od 750 l/ha dodati 0,4-0,5 l/ha